Vi må ta tak i all ekstremisme – Ikke bare den til høyre

Hvorfor har mange politikere i Norge og verden så vanskelig for å forstå at ekstremisme er et problem uavhengig av hvilken side av politikken den er skapt?

Les også: Helt riktig å fjerne Sylvi Listhaug sitt Facebookinnlegg fra 22. juli-senterets undervisningsopplegg

Etter terroraksjonen i Christ Church på New Zealand har debatten om høyreekstremisme på nytt blomstret opp. VG skriver at Ap-topper som Hadia Tajik og Raymond Johansen mener Norge aldri tok skikkelig tak i holdningene som lå bak Anders Behring Breiviks angrep mot regjeringskvartalet og Utøya.

Hvorfor vil de ikke ta et oppgjør med all ekstremisme under ett?

Enten man sympatiserer med ideologien til Anders Behring Breivik eller Islamsk Stat så er det vel like ille? Begge retningene er ekstreme ytterpunkter som ønsker sine motstandere døde og begravet, og de er begge like farlige for den verden som vi kjenner. Men dette er da ikke ideologier som representerer folket?

En terrorist som volder død og fordervelse er like farlig uavhengig av hvem vedkommende sympatiserer med. Likevel føler jeg at dersom en islamist utfører terror, så regnes dette som en enkelt persons gale handlinger, mens gjør en høyreekstremist det samme, så skal noen ha det til at han gjenspeiler holdningene til et helt folk. Sånn er det da aldeles ikke. Jeg vil da på ingen måte sammenlignes med Breivik bare fordi jeg er etnisk norsk.

Selv om noen få sjeler sympatiserer med Anders Bering Breivik eller Brenton Tarrant, mannen bak terroraksjonen i Christ Church, så er dette to menn som handlet alene. Det var etter hva myndigheter og politi har opplyst ikke noe stort nettverk som stod bak dem. Derfor synes jeg det blir feil å skylde på generelle holdninger i samfunnet for det disse to galningen har gjort.

Ekstreme holdninger går på tvers av samfunnet

Ekstremisme er like ille om du er radikal venstre, høyre, muslim, kristen, buddhist eller jøde. Det er ondskap like ille uansett hvem du er, hvem du representerer eller hva du tror på. Ekstremisme bør bekjempes under ett.

Før innflytelsesrike politikere skjønner dette, blir det vanskelig å jobbe effektivt mot terrorisme fordi man bare ender opp med å sette forskjellige grupper i samfunnet opp mot hverandre, noe som igjen nører opp under hat og som igjen fører til terrorisme. Dette burde både Tajik og Johansen forstå.

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *