Utrykningskjøretøyer på ville veier

Vi leser om det oftere enn før. Politibiler og ambulanser som kræsjer i sivile, eller kjører av veien under utrykning. Hva er det som skjer?

Flere ulykker i utrykning

TV2 skriver om en Politibil i utrykning som kolliderte med intet mindre enn to personbiler på Heimdalsvegen i Trondheim. To politimenn og to privatpersoner måtte til sykehus. Ulykken skjedde i forbindelse med utrykning til en annen bilulykket. I november frontkolliderte en ambulanse  i utrykning, og en person ble hardt skadet på E18 mellom Arendal og Tvedestrand. I sommer ble en liten gutt påkjørt av en politibil i utrykning på Grunerløkka i Oslo.

Foto: utklipp fra Twitter

Jeg har stor respekt for politiet og ambulansepersonell og den jobben de gjør, men når de skaper nye ulykker og volder nye skader på vei til andre ulykker, går vinningen opp i spinningen. Som sjåfør i politiet og i ambulansetjenesten har du tatt spesialkurs i kjøretrening for å kunne kjøre utrykning, og det hviler et særskilt ansvar på deg som sjåfør for å ferdes varsomt uten å volde andre skade. Som sivil sjåfør i trafikken har du en særskilt plikt for å være aktsom og slippe utrykningskjøretøy frem, og du har vikeplikt for disse i enhver situasjon. Problemet er når disse utrykningskjøretøyene kjører inn i deg.

Jeg har selv vært skremmende nære

Jeg har ved et par anledninger den siste tiden opplevd både politibiler og ambulanser som har kommet mot meg i mitt kjørefelt under forbikjøringer, og nesten frontkollidert med meg. Dette til tross for at jeg har bremset ned, stoppet og lagt meg helt ut på veiskulderen. Disse situasjonene opplever jeg som meget skremmende, og det at det har gått bra er jo egentlig mer flaks enn dyktighet fra noen av partene. Dette har vi også sett fra flere klipp fra dashkameraer i media.

Har kjøretreningen til utrykningspersonell blitt dårligere enn den var før, eller har disse menneskene blitt villige til å ta større sjanser i trafikken? En ting er sikkert. Å sette liv og helse på spill i arbeidet for å redde liv og helse på denne måten er meningsløst.  

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *