NRK gjør fredsprisen om til en kamp mot Elbilen

Så klarte de det i sin tabloide kåthet etter klikk på deres nyhetsartikler. Statskanalen NRK er ikke noe bedre enn annen tabloidpresse.

NRK formulerer en av sine artikler om fredsprisvinnerne på en slik måte at alle skal få inntrykk at det er elbilen som er en av hovedgrunnene til konflikten i Kongo. Ikke er dette bare feil, men det er en stygg og kynisk måte å bygge hat på. Konflikten i Kongo dreier seg om så mye mer enn utvinning av kobolt. Dette burde NRK forstå, og det gjør de helt sikkert også, men behovet for en nyhetssak overskygger tydeligvis dette.

Vi vet alle at en stor andel av de som er “kritiske” til elbiler kun leser overskrifter. Når artikkelens overskrift lyder som følger: – Mukwege kritiserer elbil-industrien – har selvfølgelig frøet blitt sådd. De færreste bryr seg om at det også blant annet er konsekvensen av etterspørselen etter billige smarttelefoner, som vi alle går rundt med i lommene våre, fredsprisvinner, Mukwege, ønsker å gjøre oss oppmerksomme på, men hva slags kjedelig overskrift hadde dette blitt da NRK?

Ja. Det nevnes i ingressen under, men det hjelper lite når det er overskriften som utgjør 99% av artikkelen.

Sannheten som svir

De å kritisere elbililbransjen som er den første bransjen som faktisk har satt lys på problemet, og som aktivt prøver å gjøre noe med dette, vitner om en veldig dårlig journalistikk, og en manglende evne til det å sette seg inn i situasjonen, og se helheten. Hvor mange var det som tok opp problemet med drift av koboltgruvene i Kongo da salget av smarttelefoner, nettbrett og laptoper eksploderte? Det ble forsøkt å sette søkelys på saken, men befolkningens trang til å kjøpe ny teknologi overskygget dette dengang. 

Det er takket være elbil-industrien at gjenvinning av brukte batterier har skutt fart. Dette fører til et stadig mindre uttak av kobolt og litium fra denne bransjen, og burde nevnes i den store sammenhengen.

Elbilbransjen bør roses, ikke kritiseres

I stedet for å henge ut elbilbransjen og elbilistene hver gang det er snakk om gruvedrift i Kongo, burde i stedet multinasjonale konserner slik som Apple, Samsung, Huawei og Microsoft i større grad nevnes. Men hvor er potensialet for økte lesertall og konflikt da? Hvor mange vil ikke møte seg selv i døra her?

Jeg anbefaler alle kritikere å sjekke sine egne egne lommer før de kritiserer elbilister. Det blir kastet mye stein i glasshus i denne saken. Slutt å kjøp laptoper, mobiltelefoner, flatskjermer, nettbrett, radiostyrte biler og andre unødvendige duppedingser før du kritiserer mer i denne saken. Å sitte på sin laptop, mobil eller nettbrett å kritisere elbilistene i kommentarfeltene på nettet blir bare hyklersk.

Er det forresten noen som har tenkt over at katoden i et Tesla batteri inneholder max 15% kobolt, mens tilsvarende i et iPhone-batteri er 100%?

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *