Når politikerne ikke viser normal folkeskikk – Hvorfor skal folk flest gjøre det?

Hvordan kan man forvente at folk flest fører en saklig debatt uten hets når politikerne selv ikke klarer å snakke sammen uten respekt for hverandre?

Les også: Politikere som hetser er de verste

1. mai var opprinnelig en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. Dagen er vel fortsatt dette, men hva som er arbeiderbevegelse er vel litt mer diffust i dag enn på 1890-tallet da dagen ble tatt i bruk som kampdag.

Det blir derfor litt smakløst når politikere som FrP nestleder, Sylvi Listhaug, og leder av Rødt, Bjørnar Moxnes, går i tottene på hverandre i forbindelse med 1. mai feiringen i Drammen.

Politikere som mangler folkeskikk

VG sin beskrivelse av tonen mellom de to kan vel sammenlignes mer med oppvarmingen til en boksekamp enn en politisk duell.

Listhaug burde holdt seg unna og raket i hagen i stedet, sier Moxnes til VG.

 1. mai er en dag for arbeidsfolk og ikke for First House-eliten forkledd i grilldress, fortsetter han med klar henvisning til hennes fortid i pr-selskapet First House.

Hva er egentlig arbeidsfolk?

Bjørnar Moxnes, Rødt, Oslo. Foto: Stortinget

Med tanke på at noen av Norges rikeste familier er toppledere i blant annet Arbeiderpartiet må man jo nesten kunne spørre Moxnes som selv er fra finere kår, oppvokst på Nordstrand hva som definerer dagens arbeidere. Man må jo også kunne spørre Moxnes hvorfor han har en slik spydig tone i debatten. Mener han at tidligere ansatte i First House ikke kan være politikere? Hva slags bakgrunn er akseptabelt og ikke i hans øyne for å kunne bli politiker? Hvilken relevans har dette i den politiske debatten?


Sylvi Listhaug FrP. Foto: Stortinget

Er dette et godt utgangspunkt for en konstruktiv debatt, eller bare gjensomsyrer det en populistisk og stigmatiserende politisk leder som sier og gjør det han tror vil være populært blant sine velgere på bekostning av normal folkeskikk og en voksen tone?

Listhaug hever ikke nivået spesielt med sitt svar til Moxnes. Til VG sier hun blant annet:

Jeg synes det er behagelig å gå i grilldress, men stiller nok ikke med det i Drammen. Selv om jeg har vokst opp på et småbruk på Vestlandet, så har jeg lært å kle meg for anledningen. Hva Moxnes er opplært til fra sin oppvekst i sin store villa på Nordstrand, et av de finere strøkene i Oslo, kjenner jeg ikke til.

Hun fortsetter sin tirade med beskyldninger om at Rødt er et parti som er bygget av akademikere som har sprenglest marxistisk leninistisk litteratur som er utprøvd i praksis med fatale konsekvenser, og at Moxnes bejubler Venezuela, et land som mangler det meste og som folk flykter fra.

Er dette konstruktivt?

For å være helt ærlig så er det mye av disse beskyldningene frem og tilbake jeg ikke forstår, men når politikere slenger drit til hverandre om på denne måten har det ingen god effekt, verken i debatten de fører eller signalene de sender ut til folket. Ærlig talt så har vel ikke din tidligere jobb eller hvor du er vokst opp noe med hvem du er som politiker.

Om de ikke direkte hetser hverandre så hiver de i hvert fall bensin på bålet for hetserne og nettrollene der ute, og kommentarfeltene i avisene og diverse støttesider på Facebook og Twitter koker over med møkk.

Det blir spennende å se hva slags debatt det blir i Drammen, men at det kan bli en skitten og lite konstruktiv boksekamp med mange slag under beltestedet mellom Sylvi Listhaug og Bjørnar Moxnes er det stor fare for.

Legg gjerne igjen en kommentar under

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *