Lider vi alle av kronisk krenkelse?

Abortstrid som går over i beskyldninger om å ta homofile som gisler og klønete 17. mai uttalelser som får motstanderne til å stigmatisere en hel velgergruppe. Hva er det som har skjedd med evnen til å tenke rasjonelt?

Les også: Krenka av Granka

Abortstriden der Høyre er villig til å endre noen ord i en paragraf for å få Krf med på et regjeringssamarbeid, har satt sinnene i kok hos de som frykter en strengere abortlov. De er jo i sin fulle rett til å mene dette, men hvorfor har det blitt slik at små stikkord og bagatellmessige formuleringer hele tiden skal spore av debatten?

Helseminister Bent Høye (H) sa i en bisetning til media at han forstod ofrene for abortloven svært godt, siden han selv er homofil, og således tilhører en minoritet slik som f.eks. de som er født med Downs eller ryggmargsbrokk er. Dette er mennesker som i dag ikke nødvendigvis har livets rett i mors mage, siden man kan velge å abortere et foster med en av disse sykdommene.

Det ble da plutselig viktigere for enkelte i homobevegelsen å lage et stort poeng av denne «avskyelige» uttalelsen enn å diskutere saken. Kritikken har haglet, og enkelte har gått så langt som å påstå at Høye tar de homofile som gisler.

For kort tid siden kom Inger-Marie Ytterhorn (Frp) med en uttalelse i et innlegg på Facebook, hvor hun hevdet at etnisk norske, med en kronisk norsk bakgrunn burde være bedre skikket til å styre 17. mai komiteen. Det er i dag varaordfører Kamzy Gunaratnam som leder 17. mai komiteen, og det var henne Ytterhorn sin kommentar var rettet mot.

Utklipp fra Facebook

Det er ingen tvil om at ytringen fra Ytterhorn er mildt sagt kontroversiell, klønete og lite inkluderende. På en annen side er det slik at hun har en mening om dette temaet som hun står for og som får stå for hennes regning.

Profilerte Frp politikere som Siv Jensen og Sylvi Listhaug har offentlig gått ut og tatt sterkt avstand fra Ytterhorn sitt utspill men dette ser ikke ut til å bety noe.

Likevel blir saken blåst ut av proporsjoner, og rasismeanklagene mot et helt parti og deres velgere hagler nok en gang. I media blir Frp sin «frynsete» fortid med Anders Langes parti på 70-tallet og Carl I. Hagen sitt Mustafabrev på 80 tallet heftig dratt frem av deres motstandere, og det konspireres vilt og uhemmet om hva dette partiet virkelig står for.

Hvorfor i all verden skal man dra inn slike ting på grunnlag av en persons uttalelser? Hvor har det blitt av evnen til å diskutere rasjonelt og på et saklig nivå? Er det mulig å si at dama som kom et utspill er dum og bli ferdig med det.

Jeg gleder med til den dagen ikke alle uttalelser vekker et vepsebol, og da vi kan diskutere politikk og sak og ikke bare stigmatisere og slenge dritt. I dag er dessverre skitkasting for skitkastingens skyld og evnen til å spore av debatten mye viktigere enn å diskutere sak. Når kommer denne dagen?

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *