Krenka av Granka

Redaktøren av Gran Canarias største norskspråklige avis, Bente Storsveen Åkervall, går hardt ut mot bruken av ordet Granka. Hun mener det er respektløst og nedsettende. 

Det var Flysmart24 som først omtalte saken.

I en lederartikkel tar Åkervall et sterkt oppgjør med bruken av navnet. Hun skriver at ordet GRANKA mest sannsynlig har utspring i et selskap med  lang fortæring av alkoholholdige drikkevarer. Hun skriver videre at det må ha vært en eller annen som på slutten av kvelden fikk tungehefte og snublet uelegant over et par konsonanter og tre vokaler. Etter en rekke beskrivelser av ord og uttale kommer hun frem til at resultatet var usmakelig.

Jeg kan se for meg at tastaturet spruter når hun fortsetter tiraden med at å kalle denne vakre øya for GRANKA er som å bli mørbanka i en verbal slåsskamp. Ikke bare høres det respektløst ut, men den som åpent går ut i sosiale media eller den reelle verden, for den sakens skyld og proklamerer at han skal reise til GRANKA, må jo totalt ha mistet selvrespekten??

Les også: Lider vi alle av kronisk krenkelse?

Et selvpåført harrystempel?

Åkervall mener at den norske kolonien på sørsiden av øya har fått et ufortjent harrystempel.

Jeg er ikke så kjent på Gran Canaria, men er dette den samme kolonien som krevde brunost i butikken, norske gatenavn og at spanjolene i området burde lære seg norsk?

Til VG sier Åkervall at ordet Granka gir litt assosiasjoner til Charter-Svein og den typen turisme.

Hvis man skal klage over respektløs og nedverdigende bruk av ord og assosiasjoner burde man etter min mening holde seg for god til å gå i samme fella selv, spesielt i samme sak.

Svein Østvik (Charter-Svein) svarer til VG på denne kommentaren at han har vært borti verre ting en litt snobbete damer som prøver å rakke ned på han, og at han aldri har brukt ordet Granka selv.

Her synes jeg Åkervall bommer stygt. Er det noen som setter et nedverdigende stempel på Gran Canaria så er det henne selv. Ordet Granka er et kallenavn på et sted folk har i sine hjerter, og det har ingenting med harrystempel å gjøre. Ihvertfall ikke før Åkervall selv satte dette stempelet på ordet og øya.

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *