Ja til bilen – En gruppe for bilister flest, eller en syte og klagegruppe?

Jeg har i en lengre periode vært medlem av en gruppe på Facebook som kaller seg  «Ja til bilen»  (Tidligere Ja til bilen I Oslo).

Gruppen eller nyhetsavisen som administrator Jarle Aabø kaller den, beskriver seg selv som et forum som handler om biler, busser, trikker, t-baner, parkeringsplasser, utekontorer, Raymond Johansen og Oslos politikere, beboerparkering, bomringer og alt annet innen samferdsel.

Gruppen ble opprinnelig opprettet som en protest mot dagens politiske styre i Oslo, som består av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti med Rødt som støtteparti. Dagens bystyret har gått hardt til verks i Oslo, og foretatt mange omstridte forandringer i miljøets navn, som først og fremst har gått på bekostning av bilismen. De har etter manges mening vist en arrogant holdning til folk flest med en “Tre over hodet” politikk som stort sett kun har bestått av pisk og lite gulrot. En del av de vedtakene de har gjort har vist seg å være lite gjennomtenkte, og har kostet Oslos skattebetalere store summer.

Les også: De største nett-trollene er ulvetilhengere, syklister og miljøfanatikere

Ekstremisme og arroganse provoserer

Det som nok har provosert motstanderne av denne politikken mest, er at et av Norges minste partier, MDG, som stort sett ligger under sperregrensen, har fått lov til å bestemme og utøve sin ekstremistiske miljøpolitikk fritt, uten at noen av deres allierte har reagert på dette.   

Som svar på denne politikken ble Nyhetsavisen, «Ja til bilen» opprettet. Gruppen fikk raskt mange medlemmer, og er i skrivende stund oppe i 23 400 medlemmer. Gruppen  har harselert med og laget satire over politikken som Oslos bystyre har drevet. MDG har nok vært den av partiene som har fått gjennomgå mest. «Ja til bilen» blir stadig beskyldt for å drive med hets og sjikane. Det er til og med laget motgrupper, og opprettet anonyme kontoer både på Facebook og på Twitter for å “ta igjen” på Jarle Aabø personlig og på gruppen. Det var nok en del hets i kommentarfeltene til “Ja til bilen” i begynnelsen, men her har administrator etter min mening virkelig gjort tiltak, og gruppen fremstår som en av de flinkeste til å fjerne hetsende kommentarer i dag. Dette kan man ikke si om motgruppene som er opprettet utelukkende for å hetse Aabø og hans medlemmer.

Noen kaller all motstand hets

Dessverre er det slik at enkelte politiske miljøer kaller alle kritiske kommentarer mot dem for hets, mens de selv kan hetse i øst og vest, så beskyldningene om dette vil nok aldri forsvinne. Enkelte i disse miljøene hevder til og med at det er «Ja til bilen» sin skyld at enkelte politikere må ha ekstra beskyttelse. Dette er jo bare tull og har ingen rot i virkeligheten.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Den anonyme Twitterkontoen, Jarle Aamøbe er en av mange kontoer som er opprettet som et motsvar til gruppen “Ja til bilen” Profilerte MDG politikere som f. eks, Eivind Trædal følger denne kontoen, som driver satire med Aabø og hans medlemmer, samtidig som de selv stadig klager over hetsen fra “Ja til bilen”  Når denne typen satire kommer fra «Ja til bilen» kaller de det nemlig hets. Forstå det de som kan.

Det blir litt mye tastaurklaging

I begynnelsen syntes jeg  “Ja til bilen” hadde mye bra stoff, og en balansert vinkling på hva som skjedde av galskap i gangene hos de som styrer i Oslo. Jeg er stort sett uenig i alt MDG og resten av byregjeringen står for, og jeg forakter den arrogante måten de går frem på, og hvordan de behandler sine politiske motstandere.

Noen av de største nettrollene kommer fra, eller har tilknytning til nettopp MDG. Det har jeg selv erfart fordi jeg har skrevet kritiske artikler om dem tidligere. Personangrep og sjikane er dagligdags fra den leiren, og jeg har blitt forsøkt truet til å fjerne blant annet denne artikkelen av nettopp MDG sympatisører.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Negativt fokus på elbilister

Det som jeg synes ødelegger «Ja til bilen» som en gruppe for folk flest, er at det hele tiden postes elbilkritiske artikler, som tydelig gjøres for å sette en gruppe bilister opp mot en annen og skape negativt engasjement i gruppen. Jeg har ved et par anledninger konfrontert Jarle Aabø med dette, fordi jeg synes det er feil at en gruppe som ønsker å kjempe for bilen i Oslo skal krangle innbyrdes om type drivstoff. Jeg har hver gang fått et standardsvar av Aabø om at nyhetsavisen «Ja til bilen» er en avis som deler nyhetsstoff om alle former for bilisme. Svaret er lite relevant og forklarer ikke den stadige negative vinklingen på elbilisme og elbilister generelt. Dette skulle overhode ikke vært en hatgruppe mot elbilister. Den oppgaven er det andre som har tatt seg av. Hvis «Ja til bilen» er en nyhetsavis som deler nyhetsstoff om alle former for bilisme, hvorfor er da samtlige nyheter som deles om elbiler negativt ladet i en eller annen form? Jeg kan ikke huske at det er delt et eneste positivt innlegg om bystyret i Oslo heller. Det er kanskje ikke mye positivt de gjør, men et par saker her og der er det jo. Det er ikke sånn at alt er bare elendighet.

Ja eller nei til økte avgifter?

Det jeg også synes er rart med veldig mange av medlemmene i denne gruppen, er holdningen til avgifter. Kommer det innlegg om elbiler og bomring, er de veldig for avgiftsøkninger på begge deler, både på elbilen og når den passerer i bomringen. Da jubles det høyt hver gang det deles artikler om avgiftsøkninger. Ellers ønsker de bommen vekk fordi de må betale høye passeringsavgifter. Burde ikke kampen her vært mot avgiftsøkninger og bomring generelt? Burde det ikke vært en felles interesse for å få bort hele skiten?

Medlemmene er også av en eller annen grunn fryktelig opptatt av at billettprisene på kollektivtrafikken må ned, selv om få av dem ser ut til å ha noen ønsker om å benytte seg av kollektivtrafikken fordi de vil kjøre bil. Det er noen logiske brister i holdningene her. Forstå dette den som kan.

Det har vært mye fokus på de såklate Raymobilene som bystyret har benyttet seg av. Dette har vært dieseldrevne Audi A8, biler som er alt annet enn miljøvennlige. Bystyret har blitt beskyldt i mange fora inkludert meg selv, og av «Ja til bilen» for å være dobbeltmoralister fordi de forbanner bilen, og samtidig kjører rundt i disse miljøbombene. Dette har nok vært en verkebyll for bystyret, og det at de nå har bestemt seg for å bytte ut disse bilene med mer miljøvennlige elbiler, er etter min mening veldig positivt.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Men ikke i følge Ja til bilen

Nå klages det høylytt  over at bilene, 2 stk Jaguar I-Pace HSE, er betalt av Oslos innbyggere som om bystyret har åpnet skattekista og betalt de kontant med Osloborgernes egne penger. Disse bilene er leaset og derfor ikke betalt. Hvorfor nevner ikke Jarle Aabø noe om dette? Uansett hvor mye jeg missliker MDG og resten av den stormannsgale byregjeringen, som har beleiret og ødelagt Oslo, så er jeg kjempepositiv til at de endelig har tatt til fornuft og byttet ut disse utskjelte og forurensende dieseldyrene, men denne positiviteten deles ikke av Aabø og kommentarfeltet i «Ja til bilen» 

Jarle Aabø er en smarting. Han er kommunikasjonsrådgiver og tidligere journalist, og vet godt hvordan han skal håndtere og bruke media. Det er ikke mye galt i det han skriver selv. Heller ikke om bilbyttet til bystyret. Det er måten han vinkler ting på når han skriver som etter min mening er problematisk. Han får vinklet sakene slik at kommentarfeltet reagerer slik han vil, mens han selv går fri. Han har jo ikke skrevet noe annet enn fakta. Det han ikke vil erkjenne er at det er han selv som til syvende og sist må stå til ansvar for det kommentarfeltet i gruppa hans ytrer. Selv om hetsende kommentarer fjernes, er det i kommentarfeltet alle inntrykkene om Ja til Bilen blir laget. Folk er lette å lede på den måten.

Desverre mer og mer syting og klaging

Jeg synes gruppen «Ja til bilen» har mye bra stoff. Den er helt nødvendig som et motsvar til det tyranniet dagens byregjering i Oslo har laget. Den er tydeligvis sett på som en stor trussel, siden den får så mye oppmerksomhet fra motstanderne, og er i høyeste grad relevant. Dessverre er gruppa også i ferd med å bli en gruppe bestående av  syting og klaging  mer enn en gruppe for folk som ønsker bilen velkommen i Oslo. Det klages for å klage, mer enn å klage over dårlig politisk styring. Om så MDG og deres samarbeidspartnere hadde åpnet for fri flyt av biler, og fjernet alle bommer, tror jeg de fortsatt hadde blitt kritisert på samme måte av de samme folkene i den samme gruppa.

Jeg har stor respekt for Jarle Aabø og den jobben han har gjort med  gruppen «Ja til bilen», men jeg mener han har en jobb å gjøre for å beholde seriøsiteten i gruppen. Vinkling av nyhetssaker etter eget ønske og egen vinning er ikke en nyhetsavis verdig.

Hva synes du?

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *