Fare på ferde for ytringsfriheten

Hvem er det som bestemmer hva du skal få skrive, si og mene?

Dette er et spørsmål vi sjelden har trengt å stille oss selv i vår del av verden. Vi er vant med å kunne si og mene akkurat det vi vil i det offentlige rom, uten å risikere problemer.

Å ikke kunne ytre det man mener enten skriftlig eller muntlig er det få som tenker at gjelder oss, men nå er faktisk dette blitt et aktuelt tema.

Les også: Netflix i en farlig sensur-spiral

Hva er fake news?

Ifølge Wikipedia er fake news  en type sensasjonsjournalistikk eller propaganda som med vilje sprer feilinformasjon gjennom tradisjonelle nyhetskanaler eller sosiale medier. Fenomenet var nesten ukjent, men det har blomstret opp i en utrolig fart de siste årene, og er nå regnet som en av de største fiendene til demokratiet.

Frem til nå har det stort sett vært opp til den enkelte å vurdere om det de leser er ekte eller falske nyheter. Det er ikke alltid lett å vite, men stort sett har man kunne stole på mainstream media, slik som de store avisene og TV kanalene. Den amerikanske presidenten Donald Trump er vel den offentlige personen som bruker begrepet fake news mest, og han er ikke nådig med beskyldningene om nettopp dette når han dundrer løs på store anerkjente mediehus slik som f.eks CNN og Washington Post.

I Frankrike skal nye lover forhindre spredning av såkalte fake news

VG skriver at Frankrike nå innfører to nye lover som skal hindre spredning av falsk informasjon som kan påvirke fremtidige valg. Disse lovene gjør at domstolene kan pålegge internettselskaper å fjerne feilaktige eller, villedende nyheter og informasjon som kan påvirke valget.

Dessuten blir det også innført regler som gir mediemyndighetene større muligheter til å avvise radio- og TV-lisenser til selskaper som er eid av, eller under innflytelse fra utenlandske myndigheter.

Dette er skummelt

Partier både på ytre høyre og  ytre venstre gikk ut og advarte om at de nye reglene truer ytringsfriheten, og stemte imot forslagene, men uten å bli hørt.

Hvem bestemmer hva som er fake news?

Hvem er det som skal ha myndighet til å bestemme hva som er fake news og ikke? Hvem er det som skal ha myndighet til å bestemme hvilke nyheter som er de “riktige” og hvilke som er de “gale”? Blir det å ha spesielle meninger da regnes som fake news? Hva blir straffen for å spre slik informasjon?

Det blir spennende å se hvordan myndighetene i Frankrike har tenkt til å håndheve det nye lovverket. En ting er sikkert, og det er at lett vil det ikke bli. Kanskje blir dette blogginnlegget i fremtiden regnet som fake news fordi en eller annen med andre meninger får lov til å bestemme at dette ikke skal komme på trykk. Hvem vet? Tiden får vise.

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *