Er du seriøs, Inga Marte Thorkildsen?

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven

… Eller mangler Oslos byråd for oppvekst og kunnskap normal språkforståelse

Les også: Å være forfatter er ikke nødvendigvis synonymt med å være opplyst

I Aftenposten 4. april 2019 står det at Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) går ut og kritiserer politiets språkbruk på Twitter. Hun reagerer på at politiet omtaler barn som «gjerningsperson» og «mistenkte». Er dette en forsinket aprilspøk? Eller burde vi kanskje vurdere om Inga Marte Thorkildsen bør omtales som kverulant istedenfor politiker. På den andre side kan kverulant og politiker ofte være to sider av samme sak.

Språkforvirret byråd

Det var i et Facebookinnlegg 3. april at Thorkildsen først gikk ut og kritiserte politiets ordvalg. Her må vi jo ha et eksempel på at noen lar egne fordommer farge ellers nøytrale ord. En gjerningsperson er per definisjon en person som har begått en gjerning. Et barn er en person. Har dette barnet begått en gjerning som politiet må rykke ut til, er barnet en gjerningsperson. Hvordan bør man ellers omtale dette barnet? Gjerningsbarn?

Når det gjelder bruken av ordet «mistenkte» for å beskrive et barn forstår jeg heller ikke problemet. Om dette barnet mistenkes for å ha begått gjerningen, så er jo barnet en mistenkt. Kan vi ikke lenger kalle en spade en spade? Istedenfor å henge seg så mye opp i hvordan politiet omtaler disse barna burde kanskje byråden for oppvekst og kunnskap heller spørre seg hvorfor barn blir gjerningsperson og mistenkt i saker politiet må rykke ut til.

Les også: Ingen vikeplikt for syklister i fotgjengerfelt

Skremmer barna

Videre kritiserer Thorkildsen at politibetjentene som rykket ut da en elev ble truet med kniv var uniformerte og bevæpnet. Årsaken til kritikken var at dette kunne skremme barna. Tuller du, Inga Marte? En elev møtte opp bevæpnet på skolen og truet en medelev. Ja, kniv er et våpen. Og når vi ser på statistikken over knivstikkinger i Oslo har vel «barna» godt av å bli litt «skremt». At noen blir knivstukket på skolen er skremmende. Kan vi heller rette fokus mot det? Og hva skjedde med at barn skal ha respekt for politiet? 

Det er flott at Thorkildsen i Facebookinnlegget sitt hevder å være «dypt bekymret over at det er barn i våre skoler som har det så vanskelig at de går løs på andre barn og voksne». Det er alltid en årsak bak at noen er utagerende, men vi kan ikke alltid gå ut med silkehanskene først og se hva som skjer. Barn skal selvfølgelig behandles med respekt og omsorg, men de må også lære at det er noe som heter konsekvenser. Om du gjør noe kriminelt, ja da er det stor sannsynlighet for at du vil bli behandlet som en kriminell. Fremfor å pakke barna inn i bobleplast kan vi kanskje lære barna hvilke samfunnsoppgaver politiet har, og da vil de forstå at når politiet kommer har det skjedd noe alvorlig, men politiet vil rydde opp. Om Thorkildsen mener at politiets håndtering av saken var så mangelfull håper jeg at hun kommer med en konkret plan for hvordan politiet skal håndtere vold utført av barn. 

For meg virker det som at Thorkildsen vil at politiet skal komme kjørende i Pelle politibil og leke snille onkel Politi? Ja da! Det er sikkert det som er løsningen på gjengkriminalitet også. La oss slenge en klem på toppen så får vi nok slutt på kriminalitet skal du se.

Har du meninger i saken kan du kommentere disse i kommentarfeltet under.

Les også: Hvor dum går det an å bli?

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *