Er det noen spente barn her?

Er det noen snille barn her?

Det er spørsmålet jeg har vokst opp med at nissen stiller når han kommer med pakker på julaften. Jeg husker at det alltid var med et lite snev av dårlig samvittighet jeg svarte ja. Jeg hadde jo ikke vært snill hele tiden. Fikk jeg varige men av dette?

En småbarnsmor fra vestfold har nå funnet ut at det er på tide å ta et oppgjør med dette fæle uttrykket, og ønsker at nissen i stedet skal spørre barna:

Er det noen spente barn her?

For ett idiotisk spørsmål å stille et lite barn på julaften. Må man virkelig spørre et barn som har kjempet seg igjennom dagen med tegnefilmer  og “Tre nøtter til askepott”, for så å ha måttet tålmodig slite seg gjennom julemiddagen, for deretter å måtte vente enda litt til, mens de voksne synker maten før far omsider “Tar seg en tur over til naboen” og nissen tilfeldigvis kommer innom i mellomtiden.

Er det noen spente barn her?

Vet du hva. Hadde nissen stilt meg det spørsmålet når jeg var liten, hadde jeg kasta han ut. Mine barn skal aldri måtte få stilt et så idiotisk spørsmål fra vår nisse. Å spørre om det er noen snille barn her, har bestandig vært nissens domene, og ingen har noengang tatt skade av å kjenne bittelittegrann på samvittigheten når de svarer. Det kalle å vokse opp.

Hva skulle ellers foreldrene mine truet meg med resten av året når jeg ikke var snill, hvis de ikke kunne true med at nissen kun besøker snille barn? Bortsett  fra  å true med å sende meg på feriekoloni da. Den var fæl.

Hun skriver i Tønsberg blad at barn møter forventninger og korrigeringer for korrekt oppførsel fra alle hold, hele tiden. Vi har råd til å frede julaften fra dette evige prestasjonsjaget.- 

Prestasjonsjag? Ja vel. Lett Krenket forelder sier jeg. Finn frem bobleplasten for her skal ungene pakkes inn og beskyttes fra virkeligheten for en hver pris!

Enten så er denne moren i fra Vestfold spesielt sensitiv, eller så tror hun at barn er som aspeløv. Hvis ikke du skal tåle et slikt spørsmål som barn, hvordan skal du da bli forberedt til å takle det voksne liv med de krav og forventninger som venter en der? Jeg ser en sammenheng mellom oversensitive forldre og ung og ufør. Takler ikke virkeligheten for man ble pakket inn i barndommen.

Tull og tøys

Barn tåler faktisk dette. Det har ingenting med prestasjonsjag å gjøre. Nissen spør et retorisk spørsmål, og egentlig spør han jo bare om du er snill der og da. Jeg var ihvertfall mer opptatt og spent på gavene i sekken til nissen enn å dvele ved et slikt spørsmål.

Men…hvis spørsmålet jeg åpnet denne artikkelen med å stille er Ja. Da løser dette mange  gåter for min del. Godt å endelig ha fått klarhet i at det er nissefar som var skyld i alt sammen og om hvordan jeg ble.

Hvem kan jeg saksøke og hvor mange julesanger må skrives om?

Del

Du vil også kanskje like

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *