Baksiden av den lesbiske og homofile medaljen

Lesbiske og homofile er i dag så godt som likestilt når det gjelder samboerskap, giftemål og det å bli foreldre.

Uansett hva slags forhold du lever i, er det å bli foreldre noe av det største som kan skje. I hvert fall bør det være det.

TV2 skriver om en kvinne som ønsker å bli slettet som medmor etter å ha fått barn med sin kvinnelige partner, som hun ikke lengre lever sammen med, og som bar fram barnet. Barnet ble til ved hjelp av sæddonor.

Jeg vet selvfølgelig at dette like gjerne kunne skjedd med et hetrofilt par, og at seksuell legning ikke skal brukes mot disse personene. Det gjør jeg heller ikke. Men nå et det en gang slik at dette foreldreparet er lesbiske, og en slik sak har har blitt behandlet i en domstol tidligere og er således unik.

Barnas rettigheter må gå foran uansett

Denne svært sjeldne saken har havnet i høyesterett, og har blitt en viktig prinsippsak for barns rettigheter, og foreldres ansvar og plikter når det gjelder det å være foreldre. Holdningene denne kvinnen har er skremmende. Å være foreldre er ikke det samme som å skaffe seg hund eller katt, og i ettertid finne ut at en ikke har tid eller ork til å beholde dyret.

Jeg lurer veldig på hva som rører seg i hodet på en person som dette. En person som bare fordi hun ikke lengre er glad i eller deler livet med personen hun fikk barn med så enkelt kan frasi seg foreldreskapet til barnet. Jeg har barn selv og kunne aldri drømme om å ikke ville ha ungen min dersom kona og jeg skiller oss. Dette ville jo være helt utenkelig.

– Det er viktig at vi ikke får så løse regler at barnet blir et forhandlingsobjekt. At et barn blir noe man kan ha i en stund til man er lei av den andre forelderen, sier direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, til danske TV 2.

Barn er ikke en vare eller en artikkel

Kommentaren fra Kjeldahl er jeg 100 prosent enig i. Barn er ikke noe du bruker og kaster. Barn er ikke noe du bruker som forhandlingskort. Å påta seg ansvaret for et barn er en alvorlig sak, og ikke noe du skal kunne gjøre spontant for så å kunne angre og avslutte ansvaret etterpå, hvis dette skulle passe best for deg selv. Dette uavhengig av om barnet er ditt biologiske avkom, eller ikke. Jeg har aldri hørt om at dette har vært et tema hos hverken heterofile eller homofile par som adopterer. Tenk om det skulle være angrerett på barn. Hva slags samfunn skulle det blitt?

Jeg krysser fingrene for at dommen fra lagmannsretten om at moren må forbli barnets mor blir stående også i høyesterett, så får de heller ta fra kvinnen foreldreretten som følge av neglisjering av ansvaret i stedet. Hun fortjener etter min mening ikke å beholde den gaven det er å få et barn.

Det er ikke klart når høyesterett vil behandle saken.


Del

Du vil også kanskje like

One thought on “Baksiden av den lesbiske og homofile medaljen

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *